13 Nisan 2018 Cuma

Beyaz Zambaklar Ülkesinde - Grigory Petrov


Arka Kapak Yazısı:Millet adına yazılmış böyle bir kitap enderdir. Bu kitap herkes için değerli ve yararlıdır. Kitabı okuduğunuzda yazarın sizi nasıl sürüklediğini, kanatlandırdığını hissedeceksiniz. Sanki yazar şunları fısıldıyor gibidir: ‘Bir şu ülkeye bak, bir de doğal zenginliklerden yoksun, kıraç göllerle dolu bir ülke olan Finlandiya’ya bak!’
Orası da senin ülken gibi bir zamanlar işgal altındaymış, yabancı kamçısı altında inlemekteymiş. Bu ülke, 60-70 yıl içinde akıllara durgunluk veren bir devrim yapmış, ileri ülkelerle yaptığı yarışta rekor kırmış. Bu ilerlemeyi de öyle büyük bilim adamları, güçlü liderleri olmadan yapmış. Ama güçlü nesiller, büyük yurtseverler, çalışmayı seven yuttaşlar, inançları granit gibi sağlam bir toplum yaratmışlar.

Öncelikle herkesin Miraç Kandili mübarek olsun bol dualı geceler dualarımızın kabul olması dileğiyle.Sonra da kitabımıza dönelim.Atatürk bu kitabı okuyor çok beğeniyor ve askeri okullarda okutulmasını zorunlu kılıyor.Keşke hala her okulda zorunlu olsa.İçerisi eğitici insanı teşvik edecek şeylerle dolu.Finlandiya 1808 yıllarında Rusya'nın boyunduruğu altındadır.Rusya için pek önemli olmayan bu ülke iç işlerinde serbest dış işlerinde Ruslara bağlıdırlar.Zamanında İsveç'in boyunduruğunda bu tip durumlar olmadığından bu durum Finler için özgürlük gibi bir şeydi.Bunun üzerine zamanın filozof siyasetçisi Snelman halkı bilinçlendirmeyi,eğitmeyi kalkınmayı kendine amaç edinir.

"Snelman ve arkadaşları, halk öğretmeni sıfatıyla bataklıklar ülkesi Finlandiya'yı, yılmadan çalışmak suretiyle 'Beyaz Zambaklar Ülkesine' çevirmişlerdir."
Kitabın ilk yarısı çok güzeldi akıcı okunuyordu sonlara doğru biraz sıkıcılaştı sadece.Okurken insan içindekilerin ne kadar doğru olduğunu irdeliyor.Adam haklı diyorsunuz içinizden.Başarmışlar hak etmişler dünyanın en mutlu ülkesi olarak da bunu kanıtlıyorlar bence.Güzel kitaptı okuyun bence.

Puanım 4/5

3 yorum:

  1. ilkay özgür,
    bende aynı şekilde seneler önce almışım bu kitabı ince olmasından sanırım kitaplıkta unutmuşum toparlarken tesadüf eseri buldum da okudum seninde zamanın var demek ki daha :D

    YanıtlaSil
  2. okudumdu sevdimdi e atatürk de beğenmiş zateeeen :)

    YanıtlaSil