1 Şubat 2022 Salı

Maymunlar Gezegeni - Pierre Boulle

Maymunlar Gezegeni
İthaki Yayınları 
İthaki Bilimkurgu Klasikleri 3
208 sayfa 
Bilim kurgu 
4 puan

İki astronot uzayda ilerlerken kıyaya vuran şişe gibi uzayda şişe içinde kağıt bulurlar okumaya başlarlar bunu da bir başka astronot bırakmıştır.Hikaye bir grup astronotun uzayda Dünya'ya benzer bir gezegen keşfetmeleriyle başlıyor.Gemi iner ve gemide bir de maymun vardır heyecanla koşar zıplar bizimkiler de peşinden.Her şey buraya kadar normal keşfe çıktıklarında gezegenin derinliklerine indikçe bir canlı görürler hikaye bundan sonra başlıyor.

Hikayede egemen olan ırk adından da anlaşılacağı gibi maymunlar şempazeler ve goriller.İki ayak üstünde duruyorlar araba kullanıyorlar konuşuyorlar ve deney yapıyorlar.Burası çarpıcı noktaydı benim için bu sefer deney yapanlar maymunlar ve deney yapılanlar insanlar.Kimi zaman eğlendim aşağıdaki alıntıdaki gibi şu maymuna bak sen ya diye ama insan olarak insan tarafına üzüldüm hatta biz insanlar maymunlar dahil bir çok hayvana deneyler yapıyoruz bize de yapılabilir böyle bir şey çok acı üzücü.

Amirin bir hareketiyle motor sesleri ormanı kapladı.Arabalar hareket etmeye başladı,her biri bir maymunun sürdüğü bir çeşit traktöre bağlıydı.Bizim arkamızdaki aracın sürücüsünü gayet iyi seçebiliyordum.Bir şempazeydi.Mavi bir kıyafet giyiyordu ve neşeli bir hali vardı.

Maymunların iki ayak üzerinde yürümesi kıyafet giymesi diyince insanın aklıma çarli geliyor.Ve bu kitabın ilk yazılış tarihi 1963.Yazar öngörülüymüş şimdilerde maymunlar konuşmuyor ya da deneysel faaliyetler yapmıyor ama sigara içen şempazeler iki ayak üstünde yürüyen goril videoları var :)

Yakın zamanda okuduğum kadınlar ülkesine benzettim kitabı onda da sadece kadınlar vardı bunda da sadece maymunlar.Ama bu kitap onun yanında daha detaylı daha güzeldi diyebilirim.Sonu çok iyiydi çarpıcı güzel bir sondu.Başıyla sonunu çok güzel birleştirmiş yazar.

Yazarın hikayesi de şu İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında hayatının bir kısmını Fransa'dan uzakta geçirmiştir.Sonrasında Paris'e dönüp kız kardeşinin yanına yerleşmiş ve yazar olmaya da bir gecede karar verdiğini söylemiştir.

Bir gecede yazar olmaya karar verip böyle bir kitap ortaya çıkarmak çok güzel bir şey olsa gerek.

Bu kitabın bir de filmi varmış fragmanına baktım şöyle pek ilgimi çekmedi kitabıyla yetineceğim şimdilik.

5 yorum:

  1. Konu gerçekten ilgi çekici. Bak ben de merak ettim. :) Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorum için teşekkür ederim umarım okursan beğenirsin sen de :)

      Sil
  2. Kitabı okumadım ama filmini hatırlıyorum. Uzun zaman önce yapılmasına rağmen insanlara yaptıkları maymun makyajı etkileyiciydi. Bazı sahneler gözümün önüne geliyor hemen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fragmana baktım ilgimi çekmedi izlemem sanırım.kitabı da öyle etkileyiciydi.

      Sil
  3. doğru hatırlıyorsun şempazeler en üsttelerdi goriller genellikle asker avcı konumundalardı.gerçekten ilginç bir kitaptı.

    YanıtlaSil