30 Kasım 2018 Cuma

Sana Gül Bahçesi Vadetmedim - Joanne Greenberg

Sana Gül Bahçesi Vadetmedim
Türü:Psikoloji
Sayfa Sayısı:288
Metis Yayınları 

Arka Kapak Yazısı:İçine doğduğu dünyanın kurumlarıyla bağdaşmayı öğrenemeyen, iletişimsizliğin karanlığında yaşayan on altı yaşındaki bir genç kızın öyküsü...

Sana Gül Bahçesi Vadetmedim, deliliğin, resmi tanımıyla akıl hastalığının öyküsü: Deborah kimlik kavramını yitirip içine kapanmış, zengin düşlemi ve mizah duygusuyla yarattığı kendi düşsel dünyasına sığınmıştır. İki dünyanın çatışmaya başlaması, Deborah'ın akıl hastanesine "düşme"sine neden olur. Bundan sonra hastaneleri, doktorları vb. kurumlarıyla toplumun "kurtarma operasyonu" başlar.

Greenberg'in kendi yaşamından yola çıkarak yazdığı bu kitap, "akıl hastalarının gizleri" üzerine pek çok ipucu taşırken, toplumun yerleşik değer yargılarına çarpıcı bir eleştiri de getiriyor, böylece normal kavramını sorgulamaya götürüyor bizi.

Yorumum:Sırça Fanus kitabını okuduktan sonra bir yerde Sana Gül Bahçesi Vadetmedim kitabının daha güzel olduğunu okumuş merek ederek listeme eklemiştim.Sırça Fanus'u okuyalı iki yıl oluyor o zamandan beri listemde.Kütüphanede karşıma çıkana kadar.

Nasıl anlatsam bu kitap için ne desem bilemiyorum.Kitabın büyük bir kısım akıl ve sinir hastalıkları hastanesinde geçiyor.Deborah da oradaki hastalardan biri.Bir bakıyorsunuz normal bir insan gibi ama içindeki duygu ve düşünceler konuşmaya başlayınca bambaşka bir boyuta geçiyor.Kitabın genel olarak ağır sakin ilerleyen bir havası ama kendine çeken yanları var.Yaşanmış bir hikaye olması anlatım merak ediyorsunuz.288 sayfa kısa gibi duruyor ama sabırla okunması gereken bir kitap.Bende uzun sürede bitirdim.
"Deliliğin ne olduğunu keşfettim,"dedi Deborah ve büyük bir korkuyla deliliğin sınırsızlığını,gücünü ve yarattığı dehşeti hatırlayıp başını salladı."Gerçekten olağanüstü bir şey.Evet kesinlikle olağanüstü bir şey."
Psikoloji,şizofreni konulu okuduğum üçüncü kitap daha önce Veronika Ölmek İstiyor ve Sırça Fanus'u okumuştum ama içinde en çok beğendiğim bu oldu.Bu tip kitap sevenlere tavsiye ederim.

Puanım 5/5

6 yorum:

  1. Filmini yapsalar çok kasvetli bir şey olurmuş gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nevbahar durağı,
      öyle ama hayal dünyasında fantastik şeyler de var farklı bir film olurdu.

      Sil
  2. Yazar ve kitap hakkında bilgim yok ama ismini duymuştum. Sosyal medyada çok sık kullanılan bir deyim gibi :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şule uzundere,
      kitabın adı şiir dizesi gibi olunca kullanıyorlardır mutlaka sosyal medyada :)

      Sil
  3. ay of çok etkileyici dı maaaa :)

    YanıtlaSil