8 Ekim 2018 Pazartesi

Köpek Kalbi - Mihail Bulgakov


Sayfa Sayısı:160
Türü:Klasik

Arka Kapak Yazısı:Okuma bence öyle daha heyecanlı oluyor.“Köpek Kalbi bir satirden daha fazlası; yirminci yüzyılın en büyük yazarlarından birince yazılmış etkili, çok katmanlı, eğlencesi ve derinliği eksik olmayan ahlaki bir fabl.” –A. S. BYATT

1925’te yazılmasına rağmen yazarı öldükten uzun yıllar sonra, ancak 1987’de anadilinde yayımlanabilen Köpek Kalbi, döneminin en sivri dilli ve ustalıklı yazarlarından Bulgakov’un adeta bir kâhin gibi geleceği öngördüğü, tartışmalı eserlerinden.
 Saygın bilim insanı Profesör Filipoviç, sokakta bulup evine götürdüğü köpek Şarik’i, Frankenstein’ı aratmayacak bir operasyonla ameliyat edip hormon bezlerini amansız bir suçlununkiyle değiştirir. Bu süreç sonucunda köpek insanlaşır ve profesörün isteğinin aksine arsız, azgın, saldırgan ve bencil bir canlıya dönüşür. Ancak bu dönüşüm, köpeğin Sovyet bürokrasisinde kendisine yer edinmesini engellemeyecektir.

Köpek Kalbi, gerçeküstü ve tekinsiz mizahı ile Rus Devrimi, Sovyetler ve komünizm üzerine lafını sakınmayan bir satir.

Yorumum:Aç bir sokak köpeği Şarik insanlar tarafından hor görülen çöpleri karıştırdı diye dövülen.Ama bir gün Profesör Fillipoviç ile tanışmasıyla değişir.Profesör onu yeni alır ona yemek ve sıcak yuva verir.Kısa bir zaman sonra güzel olan hayatı tekrar alt üst olur.Bundan sonrasını arka kapak yazısını okuyanlar tahmin edebilir ama benim için tamamen sürpriz oldu diyebilirim.Çünkü arka kapak yazısını okumak pek adetim değildir kitap alırken filan okurum.O yüzden önerim arka kapak yazısını okumadan kitabı okumamanız.Önsözler de öyle onları da en son okurum.

Neyse kitap aslında Sovyetler ve komünizm üzerine yazılmış hiciv kitabıdır.Eğlendirirken düşündürüyor.Tabi günümüzde bazı eleştirileri göndermeleri kaçırıp anlamayabiliriz..Kısa bir kitap  olmasına rağmen kurgusu akıcı merak uyandırıcı.Kısa bir mola vakit geçirmelik bir kitap.

Köpek Kalbi benim yazarla tanışma kitabım oldu iyi de olduğunu düşünüyorum yazarla tanışmak isteyenlere başlangıç olarak tavsiye edebilirim.Kendim de fırsatım olursa diğer kitaplarını okumak isterim.Edit:Yanlış hatırlamışım geçen seneler de Genç Bir Doktor'un Anıları kitabını da okuyup beğenmiştim bu yazardan okuduğum ikinci kitap.

Puanım 4/5

8 yorum:

  1. Yazardan Genç Bir Doktorun Anıları'nı okumuştum. O da güzeldi. Yazarın tarzını sevdiysen kitabı da seversin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şule uzundere,
      aa ben o kitabı da okumuştum kütüphaneden alıp okumuştum ondan mı unuttum ki o kitabı sen söyleyince hatırladım :) Evet o kitabı da güzeldi.

      Sil
  2. Yazar hakkında hiç bir fikrim yok galiba :)) Ama ben kitabın ismine kapıldım şu anda :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitap güneşim,
      kitabın ismi kitabın içinde saklı desem:))

      Sil
  3. Benimde yazarla tanışma kitabım olacak galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitaplara kaçanlar,
      tanışma kitabı için iyi bir kitap olduğunu düşünüyorum umarım beğenirsin:)

      Sil
  4. bu da önemli kitap tabiside :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      şişt çaktırma çok da edebi önemliliği yok aslında ama güzel kitap :)

      Sil