23 Kasım 2016 Çarşamba

Hayvan Çiftliği - George Orwell | Kitap Yorumu

Beylik Çiftliği'ndeyaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır.Çiftlik artık onlara aittir ve adı da Hayvan Çiftliği olur.Peki Hayvan Çiftliği'ni insanlardan daha iyi yönetebilecekler midir?
Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir. 
Kitap her ne kadar peri masalı görünümü olsa da altında yatan anlam siyasi hiciv özelliği taşımasıdır.Romandaki önder domuz Stalin'i temsil etmektedir.Kimin aklına gelir bu şekilde eleştiri romanı yazmak.Koltuk sevdası,başa geçme her ülkede sorun olmuştur.Önce seçim yapılır tabi bu zamanda halkın duymak istedikleri söylenir,başa geçince o sözlerin bir kısmı yerine getirilir halkın desteği devam eder ama bir süre sonra koltuk başa geçeni ele geçirir.Bu ister insan olsun hayvan olsun aynıdır.George Orwell bu durumu,sosyalist rejimi inceden inceye sert bir dille eleştirmektedir.
İster çocuk ol,ister yetişkin ister siyaseti hiç sevme(şahşen ben hiç hazetmem) herkesin okuyabileceği bir kitap.Çocuklar için peri masalı büyükler için ince anlamları olan bir roman.
Dışarıdaki hayvanlar, bir domuzların yüzlerine bir insanların yüzlerine bakıyor; ama onları birbirlerinden ayırt edemiyorlardı.
Puanım 5/5

2 yorum:

  1. Hayvan Çiftliği'ni ben de beğenerek okumuştum, sonu beni çok etkilemişti..

    YanıtlaSil